Doorzetten heeft in onze maatschappij een ambivalente connotatie.

Ten eerste de negatieve, die van het grensoverschrijdende doorzetten:

Kom je moet even doorzetten want;

Zo’n kans krijg je nooit weer,

Anders krijg je spijt,

Als je iets wilt bereiken in dit bedrijf,

Anders zijn de ouders zo teleurgesteld,

Kun je die baan wel vergeten,

Maakt niet uit wat anderen ervan denken,

Wat als je nou doorzet en daarbij elke keer een grens overgaat en het eigenlijk helemaal niet goed voelt, en je er helemaal niet sterker van voelt, maar moe, ongemotiveerd, ongeïnspireerd, onverschillig bent en je kan niet meer slapen, je bent prikkelbaar, geïrriteerd, je hoofd zit vol, je kan je gedachten niet meer ordenen, je raakt bij het minste of geringste al het overzicht kwijt, je stopt je gevoelens weg, je voelt je leeg en slecht…

Wat is doorzetten dan? Wat gebeurt er dan?

Heeft het te maken met verwachtingen? Kan jij de verwachtingen en daaraan verbonden eisen die worden gesteld niet aan? Zijn dat dezelfde eisen en verwachtingen die we aan onszelf stellen? Wie ben jij eigenlijk als je dit doet, wat zijn je waarden, aan wie of wat conformeer jij je? Wat wil jij eigenlijk?

Want als we onze grenzen en die van anderen maar blijven overgaan omdat we doorzetten, dan is er toch iets mis?

De andere kant van de ambivalente connotatie doorzetten heeft te maken met moed, met je angst overwinnen omdat je het eigenlijk wel kan en wil, maar het niet gemakkelijk is.

En dat het heeft te maken met een drive en met flow,

Iets doen wat je heel leuk vindt, maar ook spannend en heel eng, maar ondanks je angst, de moed vindt om het toch te doen (doorzet), dit is Sisu.  Dat maakt je sterker en het voelt goed, dit geeft voldoening en vooral vertrouwen ongeacht de uitkomst. En dat maakt je een gelukkiger en betrokken mens.

En wat doen gelukkige mensen, die hebben vertrouwen in zichzelf en anderen, werken graag samen, zijn betrokken, dus filantropischer, gezonder, gemotiveerder, creatiever, geïnspireerder, noem maar op.

Dat wil niet zeggen dat deze gelukkige staat een statistisch gegeven is, iedereen heeft zijn ups en downs, maar de veerkracht, het relativeringsvermogen en zelfinzicht is groot genoeg om je vaak gelukkig te voelen. Wat gelukkig is mag jezelf invullen, want dat is bij ieder mens net weer anders.

In welke doorzetter zit jij? 😉

https://www.temee-coaching.nl/#sisu

https://www.emilialahti.com/

×